Ny infrastruktur ger ökad förståelse för livets minsta beståndsdelar

Nationellt viktig infrastruktur 2014

Göteborgs universitet och Chalmers har beviljats 37 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för att förfina tekniken att studera hur ämnen i celler förändras. Tekniken kan bland annat användas för att studera förändringar i celler under sjukdomar och behandlingar.

Anslaget tilldelas projektet The Imaging metabolomics and lipidomics infrastructure, ett projekt med fokus på att avbilda livets minsta beståndsdelar och förstå och tolka dessa delar i den unika miljö som celler och vävnader utgör.

Detaljerad analys av enstaka celler avgörande

Den senaste tidens framsteg inom metabolomik och lipidomik, det vill säga studier av ämnesomsättning och hur metaboliter och lipider samverkar i celler och människokroppen, ställer stora krav på att kunna förstå och avbilda var relevanta molekyler befinner sig.
Ett stort fokus ligger därför på kemisk avbildning och att kunna analysera enstaka celler med hjälp av avbildande masspektrometri, ett forskningsområde där det nationella centret för avbildande masspektrometri (NCIMS), som består av forskare från Göteborgs universitet och Chalmers, redan är bland de starkaste i världen.

– Nu kompletteras våra möjligheter med ytterligare en högupplöst avbildande teknik, ett Cameca nanoSIMS. NanoSIMS är en nyckelkomponent här och behovet inom flera vetenskapliga fält som medicin, miljö- och materialvetenskap är stort när det gäller tillgång till denna form av högupplöst molekylär avbildning, säger professor Andrew Ewing vid Göteborgs universitet.

Nya möjligheter genom ny teknik

Tekniken genom Cameca NanoSIMS är det första i sitt slag i Skandinavien och innebär att en ny och extremt värdefull masspektrometriteknik finns för användning i Sverige. Tekniken breddar den teknologiska basen för metabolomik och lipidomik och erbjuder avbildning på nanoskalan, där NanoSIMS kan användas för avbildning av isotopmärkta molekyler och andra element ned till 50 nanometers upplösning.

Projekt: ”The Imaging metabolomics and lipidomics infrastructure”
Beviljat anslag: 37 109 000 kronor
Professor Andrew Ewing, tillsammans med kollegor vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola 

Text Göteborgs universitet
Bild Johan Wingborg/GU