Nationell resurs för medicinsk avbildning byggs upp i Uppsala

Nationellt viktig infrastruktur 2014

Bilder har fått en allt viktigare roll inom sjukvård och medicinsk forskning. Diagnoser ställs, behandlingar följs och nya forskningsresultat tas fram med hjälp av olika avbildningstekniker. Uppsala universitet är redan idag väl rustat inom detta område och utvecklar nu resursen ytterligare.

PET (positronemissionsstomografi) är en mycket känslig avbildningsteknik som gör det möjligt att ta fram tredimensionella bilder. Tekniken har inneburit ökade möjligheter till tidig upptäckt och förbättrad behandling av en rad sjukdomar. Än mer effektiv blir utrustningen om den kombineras med så kallad magnetröntgen.

Uppsala universitet har som första lärosäte i Sverige tidigare fått anslag för en sådan kombinerad utrusning för kliniskt bruk, placerad på Akademiska sjukhuset men nationellt tillgänglig. Med ett nytt anslag på 28 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kan denna nu kompletteras med en liknande utrusning för preklinisk användning.

- Uppsala får landets enda kompletta resurs för PET/MR-teknik för hela kedjan från grundforskning till klinik. Det är goda nyheter för flera forskargrupper vid Uppsala universitet, men också för andra forskare i landet, säger Mats Larhed, professor vid institutionen för läkemedelskemi och projektansvarig.

PET-bilder skapas genom att en biologiskt intressant molekyl, märkt med en kortlivad radioaktiv isotop, tillförs en levande individ och sedan följs med hjälp av en PET-scanner (en slags avancerad kamera). Exempel på sjukdomar som kan upptäckas med tekniken är olika cancerformer, neurologiska sjukdomar, och hjärtkärlsjukdomar.

Genom att kombinera med magnetröntgen kan molekylära händelser och fysiologiska parametrar i kroppen följas med stor noggrannhet. Tekniken blir därmed ett kraftfullt verktyg inte bara inom patientdiagnostik utan även för grundläggande forskning inom ett brett fält av medicinsk och naturvetenskaplig forskning.

- Denna resurs innebär fantastiska möjligheter till tvärvetenskaplig forskning i gränsområdet mellan kemi, biologi, farmaci och medicin och en viktig plattform för grundforskning och utveckling av nya diagnostiska metoder och läkemedel, säger Mats Larhed.

Uppsala universitet har en lång tradition av framgångar inom kemi och biomedicin, med flera pionjärinsatser av stor internationell betydelse för forskning och innovation. Den kompetens som finns i avancerad radiokemi och PET är en bra grund att bygga vidare på, eftersom skicklighet att ta fram och utvärdera radioaktivt märkta skräddarsydda molekyler är en viktig förutsättning. Den resurs som nu byggs upp kommer att underlätta överföringen av resultat från preklinisk till klinisk forskning. Ny kunskap kommer alltså snabbare patienter till nytta.

- Denna anläggning blir användbar för många. Vi ser framför oss ett nära samarbete med Akademiska sjukhuset, Beijerlaboratorierna och Science for Life Laboratory, men också samarbetsmöjligheter med industrin.

Förutom forskare vid två vetenskapsområden vid Uppsala universitet ingår även en forskargrupp vid Karolinska Institutet i projektet.

Projekt: ”A National Infrastructure for Preclinical Molecular Imaging”
Beviljat anslag: 27 866 000 kronor
Professor Mats Larhed tillsammans med kollegor vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet

Text och bild Uppsala universitet