Ett nationellt laboratorium för mätning av terahertz-frekvenser

Nationellt viktig infrastruktur 2014

Ett världsunikt labb för utveckling av teknologin inom terahertz-gapet får 39 miljoner av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW. Denna och två andra satsningar ihop med Göteborgs universitet drar in totalt 114 miljoner kronor från KAW till nya göteborgska forskningsanläggningar, av värde för hela Sverige.

Terahertzvågor gäckar forskarna. De har högre frekvens än radiovågor, men lägre än synligt ljus – de ligger i gränslandet mellan elektronik och optik, och är svårfångade med dagens teknologi. Samtidigt är de vetenskapligt mycket intressanta, och värdefulla inom till exempel radioastronomin och inom klimatanalys redan idag.

Om forskarna lyckas mäta och tämja vågorna i terahertzspannet till rimliga kostnader öppnas vägen till en spännande teknologisk utveckling.

– Vi ser framför oss att vi kan åstadkomma ultrasnabb kommunikation, över 100 Gbit/s trådlöst, alltså samma hastigheter som vi idag har etablerat i optiska fibrer. Kameror som ser igenom väggar och nya kraftfulla diagnosverktyg inom medicinen är två andra exempel där förväntningarna är stora inom just terahertz-området, säger en riktigt glad Jan Grahn, professor inom mikrovågsteknik.

Han är huvudsökande i forskargruppen som nu har beviljats 39 miljoner kronor i investeringsmedel för att bygga upp ett nationellt laboratorium för mätning och karaktärisering vid terahertz-frekvenser på Chalmers. Uppslutningen bakom förslaget är bred: Egentligen handlar det om fyra forskargrupper vid tre institutioner, totalt drygt 100 chalmersforskare som nu får rejält vässade möjligheter att angripa det så kallade terahertz-gapet.

Projekt: ”A National Laboratory in Terahertz Characterisation”
Beviljat anslag: 39 150 000 kronor
Professor Jan Grahn tillsammans med kollegor vid Chalmers tekniska högskola

Text Chalmers tekniska högskola
Bild 
Jan-Olof Yxell