Kraftsamling kring forskning om proteiner och biologiska läkemedel

Pressmeddelande
11 december 2015

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har beslutat att anslå 320 miljoner kronor till ett forskningscenter för proteinforskning – Wallenberg Centre for Protein Research. Tillsammans med den satsning som görs av de ingående universiteten: Uppsala universitet, KTH och Chalmers samt AstraZeneca omfattar satsningen 510 miljoner kronor under perioden 2016-2023.

Wallenberg Centre for Protein Research, WCPR, kommer att vara ett ledande internationellt kunskapscentrum för proteinforskning, med fokus på studier av människans proteiner och produktion av biologiska läkemedel. Centret avser att samarbeta med såväl mindre forskningsbolag som större läkemedelsföretag i utvecklingen av nya produktionsteknologier för bio-läkemedel.

– Det är mycket glädjande att vi med gemensamma krafter får till denna satsning som ger förutsättningar för fortsatt svensk proteinforskning i yppersta världsklass. Studier av människans proteiner är en viktig del i den grundläggande förståelsen av människans biologi och sjukdomar. Centrets fokus på produktionstekniker för biologiska läkemedel kombinerar utmärkt grundforskning med tillämpningar vilket vi tror kommer vara en viktig framgångsfaktor, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Biologiska läkemedel har revolutionerat medicinen och gjort det möjligt att behandla avancerade sjukdomar, däribland olika former av cancer och autoimmuna sjukdomstillstånd. I framtiden förväntas mångt fler sjukdomar att bli behandlade med hjälp av biologiska molekyler, främst baserade på antikroppar.

Centret kommer att lokaliseras till AlbaNova Universitetscentrum på KTH i Stockholm, SciLife Lab i Stockholm, Uppsala universitet samt Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Totalt kommer fem forskningsprogram att bedrivas;

  • Utveckling av cellfabriker för produktion av bioläkemedel
  • Bioproduktion av människans alla sekreterade proteiner
  • Utveckling av nya koncept för antikroppsterapi
  • Systembiologiska studier av proteiner av intresse för läkemedelsutveckling och
  • Kartläggning av människans alla proteiner (proteom)

De involverade universiteten anslår tillsammans 160 miljoner kronor över en period om 8 år. AstraZeneca bidrar, utöver egna forskningsinsatser med 30 miljoner kronor till centrets verksamhet. Den totala satsningen uppgår därmed till 510 miljoner kronor.

I samarbetet mellan WCPR och AstraZeneca/MedImmune (MedImmune är AstraZenecas dotterbolag inom biologiska läkemedel) är fokus att gå från genom till produkt.  MediImmune kommer att bidra med kunskap och teknik till utvecklingen av helt nya metoder för produktion av biologiska läkemedel. WCPR kommer att producera ett proteinbibliotek som består av en tredjedel av människans proteiner. Flertalet av dessa proteiner har tidigare inte utvärderats avseende deras möjligheter att bidra till utvecklingen av nya läkemedel, både stora och små molekyler.

– Vi är oerhört glada över att vara en del av detta innovativa samarbete där vi använder de möjligheter vetenskapen ger för att främja medicinsk forskning. Det vill hjälpa oss att identifiera nya biomarkörer och målmolekyler, och i slutänden kunna utveckla nästa generations biologiska läkemedel, säger Pascal Soriot, koncernchef AstraZeneca.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har tidigare anslagit 1 miljard kronor för framtagandet av en Human Protein Atlas samt nyligen avsatt 2 miljarder kronor för att stärka svensk Life Science forskning. Dessa satsningar utgör en utmärkt grund för satsningen på Wallenberg Centre for Protein Research och utvecklandet av nya biologiska molekyler, antikroppar och peptider, som nyckelkomponenter i biologiska läkemedel.

Kontaktperson:
Peter Wallenberg Jr, ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Telefon: 08-545 017 80
E-post: [email protected]

 

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är Sveriges största privata forskningsfinansiär. Stiftelsen delade 2014 ut 1,7 miljarder kronor till svensk forskning och svenska forskare.