Nästa generations system för uppdatering av inbyggd programvara

Projektanslag 2019 Teknik/fysik/matematik

Bilar, satelliter, flygplan, robotar och pacemakers styrs alla av programvara i inbyggda datorsystem. Att kunna uppdatera dem på ett enkelt och framför allt säkert sätt utan att behöva byta ut hela enheten är avgörande för framtidens teknikutveckling. Forskare vid Uppsala universitet vill nu göra uppdateringar möjliga även i tids- och säkerhetskritisk programvara.

Projektanslag 2019

Projekt:
”Designed for UPDATE: Next-Generation Embedded Systems”

Huvudsökande:
Professor Yi Wang
Uppsala universitet

Medsökande:
Uppsala universitet
Bengt Jonsson
Philipp Ruemmer
Thiemo Voigt

Beviljat anslag:
25 000 000 kronor under fem år

– Vill ta fram nya teorier och teknik för att bygga system som går att uppdatera, utan att det går fel. Det måste gå att garantera att det ska fungera som man vill. I dag kan man inte göra det – vi vet inte ens hur man bygger såna system. Det är därför grundforskningen behövs, säger professor Wang Yi som leder projektet.

Forskarna vill skapa en ny systemarkitektur för framtidens inbyggda programvara i avancerad elektronik som kan uppdateras dynamiskt, utan buggar.

Fel kan leda till döden

Om det blir fel när man uppdaterar en mobiltelefon är det inte hela världen, men med en pacemaker är det mer kritiskt. Genom att kunna uppdatera pacemakern med programvara och nya funktioner och även påverka energianvändningen skulle den kunna hålla i många fler år. Man skulle kunna spara tid och pengar och inte minst skulle patienten slippa bli opererad igen. Den kritiska punkten är just hur säker uppdateringen är. Det finns inte utrymme för fel.

– Diabetes är ett annat område där det här spelar stor roll. Säg att vi får fram en apparat som intuitivt känner av hur mycket insulin patienten behöver. Men den måste vara helt säker. Blir dosen för stor eller för liten kan patienten dö.

Wang Yis dröm är att man i framtiden ska kunna skapa och programmera om industriella produkter precis hur man vill. Att det ska gå att till exempel designa en egen bil och sedan med hjälp av appar kunna uppdatera den för att lägga till exempelvis självkörning. Det ska vara lika enkelt som med en mobiltelefon och man ska kunna lita på att allt klaffar. Med säkerhetstäta uppdateringar är allt möjligt.

Text: Uppsla universitet
Bild: Mingsong Lv och Kajsa Örjavik