Förklaringar av begrepp

Organisk kemi: Vetenskapen om kolföreningarnas kemi. En stor del av den organiska kemin handlar om de organiska föreningarnas kemiska reaktioner, och särskilt sådana reaktioner som kan användas för syntes av organiska föreningar.

Katalys: Möjligheter för ett ämne att påskynda en kemisk reaktion utan att självt förbrukas.

Enzymer: Proteiner som katalyserar. Liksom alla katalytiska molekyler fungerar enzymer genom att sänka aktiveringsenergin för en reaktion. Detta resulterar i att produkterna bildas snabbare och att reaktionerna når sitt jämviktsstadium snabbare. De flesta enzymreaktioner går miljontals gånger snabbare än jämförbara okatalyserade reaktioner.

Kiralitet: En symmetriegenskap som är viktig bland annat inom kemin. Ett objekt eller system kallas ”kiralt” om det skiljer sig från sin spegelbild. Kirala objekt förhåller sig till varandra som en högerhand till en vänsterhand. De två olika formerna med olika kiralitet kallas för enantiomerer eller stereoisomerer. Nästan alla av enantiomerernas fysikaliska egenskaper är lika, såsom smältpunkt, kokpunkt och densitet, men de roterar planpolariserat ljus åt olika håll; de är alltså optiskt aktiva. Även om man inom kemin ofta uttrycker sig som att kiraliteten skulle vara kopplad till någon viss del av en molekyl (t.ex. kirala kolatomer) så är kiraliteten en egenskap hos hela molekylen. Närvaro av "kirala atomer" är varken ett nödvändigt eller tillräckligt kriterium för kiralitet. I stället är kiralitet helt och fullt kopplat till hela molekylens symmetri.

Wackerprocessen: Kemisk process för framställning av acetaldehyd, utvecklad vid Wacker-Chemie i Tyskland i början av 1960-talet.

Ziegler–Natta polymerisering: På 50-talet upptäckte Carl Ziegler och Giulio Natta en katalysator som underlättar polymerisation av eten, vilket belönades med ett Nobelpris i kemi 1963.

Hydroformylering: Industriellt förfarande vid vilket en alken får reagera med kolmonoxid och vätgas i närvaro av en kobolt- eller rhodiumkatalysator under bildning av aldehyd.

Text Anders Esselin
Bild Magnus Bergström