Forskar för att rädda ekosystemen

Wallenberg Scholar David Wardle vill förstå hur växter och djur ovanför marken och små organismer, som svampar, bakterier och djur under jorden, interagerar – och hur detta samspel förändras av mänskliga aktiviteter, som markanvändning och utrotning av arter.

David Wardle

Professor i ekologi

Wallenberg Scholar

Lärosäte:
Umeå universitet

Forskningsområde:
Ekosystem ovan och under jord, och hur de påverkas av globala miljöförändringar

De övergripande frågorna som sysselsätter David Wardle, professor i ekologi vid Umeå universitet, är hur ekosystem fungerar och hur de svarar på de globala miljöförändringarna. 

Alla ekosystem på land har två delar: en del som är synlig ovan jord, med växter och djur, och en del under jord, med svampar, bakterier och små djur. Förut tittade forskare antingen på det vi ser ovan jord eller det som finns under jord, men under de senaste 20 åren har det funnits en växande insikt att dessa underjordiska och ovanjordiska komponenter är nära sammanlänkade.

– Det är viktigt att förstå båda delarna för att kunna se hur vi människor påverkar ekosystemen. Vi påverkar även vilka växt- och djurarter som finns, vilket i sin tur förändrar naturens möjligheter att hantera näring i ett kretslopp och lagra kol. Först när vi förstår vad vi gör med naturen kan vi minska vår påverkan och återskapa friska och välfungerande ekosystem, säger han.

Bygger på fältstudier

David Wardles forskning bygger framför allt på fältstudier runtom i Sverige och världen. I Arjeplog studerar han hur förändringar i skogsbrandshistorien påverkar ekosystemet med hjälp av ett modellsystem av sjöar. I sydöstra Asiens torvmarker undersöker han hur vi kan stoppa skador på marken orsakade av människor, och på Nya Zeeland hur invasiva arter – främmande växter och djur – förändrar naturen.

– Nya Zeeland är ett av de länder som påverkats mest av djur- och växtarter som introducerats av människor. Därför är det ett väldigt intressant område att studera, säger han, som själv är född och uppvuxen på just Nya Zeeland.

Längs med en av fjällsluttningarna i närheten av Abisko har David Wardle och hans forskargrupp fältstudier där de undersöker hur temperaturökningar, uppkomna av klimatförändringar, påverkar ekosystem. Studien fokuserar på en temperaturhöjning på ungefär tre grader, vilket motsvarar den ökning som väntas ske under detta århundrade.

Viktigt att bevara och återställa

– Att bevara och återställa ekosystem är viktigt för att skydda biologisk mångfald och stoppa utrotning av arter. Friska ekosystem ger oss också viktiga saker, som mat, trä, pollinering och lagring av kol, där till exempel kolinlagringen hjälper oss att bromsa klimatförändringarna, säger han.

Mänsklig påverkan har förändrat nästan alla ekosystem på jorden, framför allt kopplat till hur vi använder mark och har påverkat klimatet.

Han förklarar att mänsklig påverkan har förändrat nästan alla ekosystem på jorden. Klimatförändringar påverkar både vilka arter som överlever och hur snabbt ekosystemet kan ställa om sig. Andra problem, som markröjning och föroreningar, påverkar också naturen.

– Globalt sett är de största förändringarna kopplade till hur vi använder mark och hur vi har påverkat klimatet. Det finns lösningar, men de måste anpassas efter platsen och problemet, säger David Wardle.

Till grund för politiska beslut

Han har citerats mer än 110 000 gånger och är sedan 2006 med på ”highly cited reseachers list”, en lista över flitigt citerade forskare, som Institute for Scientific Informations, ISI, publicerar. David Wardles forskning används även i många länder för att skapa strategier för att mildra effekterna av globala miljöförändringar och återställa de ekosystem som i dag är hotade. Bland annat har han bidragit med kunskap om hur man kan använda plantering av träd för att mildra klimatförändringarna och hur man ska hantera invasiva arter, som tenderar att slå ut den naturliga floran och faunan. Hans kunskap har bidragit till Nya Zeelands strategi för att hantera skogsklädda öar och övervaka skadegörare som insekter, svampar och hjortdjur. Även Singapores nationalparksstyrelse har använt forskningen för att hantera problem med vildsvin i landets skogsreservat.

– Vi använder mätningar från långtidsexperiment och befintliga data. Ett exempel som är unikt i hela världen är våra experiment på sjöar i norra Sverige, där vi i nästan 30 år har manipulerat uppsättningen av växter för att studera hur naturen påverkas av olika miljöförhållanden, säger David Wardle och tillägger:

– Målet med all min forskning är att förstå hur globala förändringar påverkar naturen och hur vi kan hjälpa till att återställa ekosystem och få dem att frodas.

Text Elin Olsson
Bild Johan Gunséus