Kirsty Spalding

Kirsty Spalding

Professor i fettcellsbiologi 

Wallenberg Scholar

Lärosäte:
Karolinska Institutet

Forskningsområde:
Hur fettceller påverkar cancerutveckling 

Fettcellers påverkan på tumörtillväxt kan ge ledtråd till bättre cancerbehandling

Som Wallenberg Scholar vill Kirsty Spalding undersöka hur fettceller påverkar cancerutveckling och genom ökad förståelse för detta bidra till att utveckla nya cancerbehandlingar.

Patienter med metastaserad cancer har ofta en dålig prognos då nuvarande behandlingar inte alltid är tillräckligt effektiva. Fetma har länge varit kopplat till ökad risk för cancer och sämre överlevnad, men mekanismerna bakom är inte helt kartlagda.  

– Eftersom fetma är en utbredd hälsorisk både i Sverige och globalt, är det viktigt att förstå hur fetma påverkar utvecklingen och spridningen av tumörer, säger Kirsty Spalding.

Tidigare forskning har fokuserat på fettcellers roll i den lokala miljön kring tumörer. 

Kirsty Spalding och hennes forskargrupp använder nu moderna tekniker för att bättre förstå hur fettceller bidrar till tillväxten och spridningen av cancer.

Senesenta celler – en nyckel?

Genom sin forskning har de observerat att fettceller hos individer med fetma genomgår en process som kallas senesens. Senesens innebär att cellerna blir mycket metaboliskt aktiva och ökar sin utsöndringsfenotyp. 

Hypotesen är att proteiner som utsöndras från dessa så kallade senesenta fettceller kan stimulera tillväxt och metastasering av tumörer. 

Som Wallenberg Scholar vill Kirsty Spalding nu undersöka om vanliga cancerbehandlingar, som strålnings- och cellgiftsbehandling, främjar senesens i fettceller och om det kan leda till metabola sjukdomar hos överlevande cancerpatienter.

Mer specifikt vill hon undersöka om behandling av fettceller med särskilda senolytiska läkemedel, som riktar in sig specifikt på senesenta celler, kan vara en ny delmetod för att behandla metastaserande cancer. 

– Att identifiera hur fetma främjar cancerutveckling och utveckla strategier för att mildra denna process är viktigt för att hjälpa individer i riskzonen, säger Kirsty Spalding.