Tack vare att de celler som finns i bukspottkörteln, reglerar och frisätter precis rätt mängd av insulin, klarar våra kroppar att hålla en nästan konstant blodsockerhalt.
Bukspottkörteln, pankreas, är 15-25 cm lång och ett körtelorgan i buken som ligger bakom magsäcken och i nära anslutning till tolvfingertarmen.
Den består av en del som utsöndrar enzymer som bryter ner födoämnen - en exokrin del - och en endokrin del som bland annat utsöndrar insulin och glukagon.
Insulin är ett hormonellt protein som utsöndras efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer av glukos i blodet. Insulin bildas i Betaceller som finns i de Langerhanska öarna i bukspottkörteln.
Glukagon har en motsatt verkan jämfört med insulin och utsöndras vid sänkta blodsockernivåer och ökar därmed sockerkoncentrationen, glukoskoncentrationen, i blodet framför allt genom att stimulera nedbrytning av glykogen till glukos i levern.
Insulinproducerande öar
Langerhans öar är den grupp av celler i bukspottkörteln vars uppgift är att producera bland annat insulin och glukagon. Langerhans öar består till största del av betaceller som producerar insulin och alfa-celler som producerar glukagon.
Typ 2-diabetes, som tidigare kallades tidigare för åldersdiabetes, är den vanligaste typen av diabetes och omfattar ca 90 procent av alla diabetiker. Den formen av diabetes gör personen okänslig, resistent, mot insulinet.
Vid Typ 1-diabetes bryts de insulinproducerande betacellerna ned av immunförsvaret, och det blir nödvändigt att ta insulininjektioner.
Text Carina Dahlberg
Bild Magnus Bergström