Samband mellan genetisk variation och ekologisk anpassning

Projektanslag 2024 Naturvetenskap

Under ett decennium har Leif Anderssons forskargrupp vid Uppsala universitet sekvenserat hela arvsmassan från tusentals sillar. I det nya projektet kommer de att gå vidare och studera de mest intressanta sambanden mellan fiskarnas gener och olika egenskaper. Samband de identifierat sedan tidigare men ännu inte haft möjlighet att gå till botten med.

Projektanslag 2024

Projekt: 
”CLUPEA -unravelling molecular mechanisms behind adaptation to environmental heterogeneity and change”

Huvudsökande: 
Professor Leif Andersson
Uppsala universitet

Medsökande:
Uppsala universitet
Marcel den Hoed 
Amir Fallahshahroudi
Andreas Wallberg
Stockholms universitet
Mats Nilsson

Beviljat anslag: 
26 000 000 kronor under fem år

Kunskap om samband mellan genetisk variation på DNA-nivå, genotyp, och individens
Egenskaper, fenotyp, är av central betydelse inom grundläggande och tillämpad biologi.
Ett viktigt mål är att identifiera specifika gener och skillnader i arvsmassan som påverkar en viss fenotyp, eller orsakar sjukdom hos människa.

Den användbara sillen

Sillen har visat sig särskilt informativ när det gäller att studera genotyp-fenotyp samband. 
Forskarna har redan etablerat starka samband mellan specifika genregioner och
anpassning till olika miljöfaktorer, som salthalt, temperatur, ljus och lektid. I många
fall kan de peka ut en enskild gen som viktig för en specifik anpassning och de har kunnat visa att förändringar på proteinnivå haft stor betydelse.

I det nya projektet ligger bland annat gener som påverkar sillens anpassning kring temperaturvariation och ljusförhållanden under lupp. Forskarna kommer att använda avancerade molekylärbiologiska metoder som in situ-sekvensering, mass-spektrometri och geneditering för att förstå hur dessa gener påverkar sillens biologi.

– Vårt projekt har potential att bidra med unik kunskap om hur arter anpassar sig genetiskt till sina miljöer, hur det naturliga urvalet verkar på olika livsstadier och hur arter påverkas av klimatförändringar, säger Leif Andersson, professor i funktionsgenomik. 

Ökad kunskap om sillens och strömmingens genetik har också betydelse för en uthållig förvaltning av en naturresurs som haft enorm betydelse för livsmedelssäkerhet under en stor del av Sveriges historia.

Text  Linda Koffmar
Bild  Sillstim utanför Norges kust. Fotograf: Per Eide från filmen The Silver of the Sea by blaastfilm.no. Porträttbild Mikael Wallerstedt.