Visualisering

Med dagens kraftfulla datorer är det möjligt att skapa spektakulära visualiseringar. Man kan resa in i människokroppen och göra upptäcktsfärder till andra galaxer eller ner i havsdjupen. I Norrköping bedrivs forskning i världsfronten på området och med stöd från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse invigdes 2010 ett visualiseringscenter som knyter ihop forskning, undervisning och underhållning.

Projektanslag 2009

Utrustning för att skapa/vidareutveckla visualiseringsmiljöer

Lärosäte:
Linköpings universitet och Kungl. Tekniska högskolan

Beviljat anslag:
7,5 miljoner kronor vardera

Det brusar i Motala Ström och de anrika fabriksbyggnaderna speglar sig i vattnet. Norrköping är en gammal industristad, men bakom de traditionstyngda fasaderna uppstår nytt liv. Ett helt kvarter har förvandlas till Norrköpings visualiseringscenter.

- Idén är att etablera en mötesplats för visualiseringar, både för att stärka forskningen, men också för att nå ut till näringslivet och den breda allmänheten, berättar han.

Visualiseringsforskningen tog sin början i Norrköping i slutet av 1990-talet. Från en start i liten skala arbetar nu omkring 35 personer i gruppen och varje år publiceras ett stort antal vetenskapliga artiklar i ledande tidskrifter och vid konferenser.

- Det har gått från framgång till framgång, och forskningen växer så det knakar, säger Anders Ynnerman.

Det finns inga begräsningar på möjliga tillämpningar, men medicinska visualiseringar har blivit Anders Ynnermans eget favoritområde. Nyligen utvecklade forskarna i Linköping och Norrköping världens första virtuella obduktionsbord. Det ser ut som en stor, glänsande Iphone. På skärmen syns en kvinna som omkommit i en bilolycka. Genom att klicka och peka kan man obducera direkt på skärmen.

Bilden är sammansatt av tusentals snittbilder från en datortomograf, som finns på Centrum för Medicinsk Bild och Visualisering (CMIV) på Universitetssjukhuset i Linköping, och det är möjligt att vända och vrida på kroppen och undersöka skador i detalj. Men samma teknik kan också användas för att undersöka levande patienter och i framtiden skulle läkare kunna öva kirurgiska ingrepp på data från just den patient som ska opereras.

Ett annat populärt område är astronomiska visualiseringar. Anders Ynnerman visar ett program där man får uppleva en Fuglesang-vy över den blå planeten. Det tar egentligen 80 minuter för den internationella rymdstationen ISS att färdas ett varv runt jorden, men i simuleringen kan man förstås välja hastighet.

- Astronauter som har varit däruppe tycker att simuleringen är oerhört verklighetstrogen. Delar av bildmaterialet tankas hela tiden över från servrar hos Nasa.

Tröttnar man på jorden kan man kasta sig längre ut i universum, studera ytan på månen eller Mars eller till och med färdas genom andra solsystem och galaxer.

Utvecklingen av mjukvaran började med att en Norrköpingsstudent gjorde sitt examensjobb på det anrika Hayden-planetariet i New York. Det slutade med ett spinoff-företag, Sciss AB, som nu är leverantör till planetarier över hela världen.

Även andra visualiseringsstudenter från Norrköping har blivit framgångsrika. Trots hård konkurrens jobbar nu ett tiotal ex-studenter i Hollywood med specialeffekter för film och dataspel.

- Det började med att några studenter härifrån gjorde vattenvågen som sköljer över New York i ”The Day After Tomorrow”. Och nu måste jag och de andra lärarna här alltid när vi går på bio invänta de sista eftertexterna för att se vilka studenter som varit med den här gången, säger Anders Ynnerman.

Norrköpings visualiseringscenter blir en viktig milstolpe för den fortsatta forskningen. Det handlar bland annat om att utveckla bättre teknik, som att förbättra hanteringen av data, storlekar och kvalitet i systemen. Ett exempel är att kunna zooma in från atmosfären till jordytan utan att grafiken hackar. Annan forskning handlar om hur man gör mer realistiska och användbara simuleringar, frågor om färger, ljussättning och hur mycket information man ska reducera när datamängderna ökar tack vare den bättre grafiken. Men mycket handlar också om tillämpning av visualisering inom näringslivet och man arbetar med att skräddarsy visualiseringsmetoder. En grupp vid centret som leds av professor Mikael Jern arbetar i tät relation med en rad kommersiella partners inom området som kallas Visual Analytics.

Kronan på verket är en domteater med den senaste 3d-tekniken och plats för 100 åskådare belägen i en före detta kraftstation uppförd i slutet av 1800-talet. Där ska publiken kunna se hisnande visualiseringar helt omgivna av ljud och bild. Visningar ska även samköras exempelvis med planetariet i New York. Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse går i huvudsak till att bygga upp domteaterns infrastruktur.

 

"Tack vare Stiftelsens finansiering kan vi bland annat köpa in sju projektorer av senaste snitt. Var och en kostar över en miljon kronor, så det är mycket pengar. Anslaget betyder mycket, både för att vi ska öka kunskapen inom området, men också för att vi ska kunna nå ut till allmänheten."

Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och drivande bakom satsningen.

Text Nils Johan Tjärnlund
Bild Magnus Bergström