Nya legeringar för framtidens solceller

Projektanslag 2019 Teknik/fysik/matematik

Målet är att ta fram legeringar av dubbla perovskiter för framtidens lysdioder, solceller och andra optoelektroniska applikationer.

Projektanslag 2019

Projekt:
”Multidisciplinary Design of Lead-Free Double Perovskite Alloys for Future Optoelectronics”

Huvudsökande:
Docent Feng Gao
Linköpings universitet

Medsökande:
Linköpings universitet
Igor Abrikosov
Weimin Chen
Mats Fahlman

Beviljat anslag:
34 000 000 kronor under fem år.

Perovskiter bestående av metall och halider är en ny familj av halvledande material som definieras av sin kristallstruktur. De är förhållandevis enkla att tillverka och har goda halvledande egenskaper. Mest lovande är perovskiter som innehåller bly, vilket dock gör dem mindre lämpade för praktisk användning.

Feng Gao blev hösten 2017 utsedd till Wallenberg Academy Fellow för att utveckla giftfria dubbla perovskiter, där en dubbel uppsättning metallmolekyler ersätter blyet. Något som hans forskargrupp nu gör och även haft framgångar med.

I detta nya tvärvetenskapligt projekt ska fyra LiU-forskare med helt olika expertis samverka för att få fram legeringar av dubbla perovskiter.
 

 

– Vi är stolta och glada över att vårt projekt har valts ut och fått finansiering. Vi ser fram emot att kunna prova våra idéer, men förstår också hur riskfyllt projektet är. Därför är jag extra tacksam för stödet från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, säger Feng Gao,

Projektet har tre mål:

  • att om fem år ha fått fram legeringar av dubbla perovskiter med utmärkta optoelektroniska egenskaper
  • att få fram en ny generation optoelektrioniska komponenter - solceller och lysdioder - med förbättrade egenskaper
  • att undersöka möjligheten att få fram perovskit-material lämpade för spinntroniska tillämpningar, som i komponenter för effektivare energilagring, överföring av data och kanske även för kvantdatorer.

Text Monica Westman Svenselius, Linköpings universitet
Bild  Thor Balkhed.