Projektanslag 2024
Projekt:
“Neoantigen discovery with cellular reprogramming”
Huvudsökande:
Filipe Pereira
Lunds universitet
Medsökande:
Lunds universitet
Camilla Consiglio
Karolinska Institutet
Hanna Eriksson
Janne Lehtiö
Beviljat anslag:
35 000 000 kronor under fem år
Varje gång cancerceller muterar produceras nya antigener, så kallade neoantigener. Dessa presenteras på cancercellens yta och skiljer sig åt från friska cellers protein. T-celler som ingår i immunförsvaret, kan identifiera neoantigenerna som potentiellt skadliga och därför eliminera de celler som bär på dem. Cancerimmunterapi utnyttjar T-cellernas förmåga genom att stimulera immunsystemet med vacciner eller neoantigen-specifika T-cellsterapier.
– Men i vissa fall är immunförsvarets metoder ineffektiva när det gäller att identifiera de tumörspecifika antigenerna. Cancerceller är nämligen mycket anpassningsbara och kan utveckla mekanismer för att undvika upptäckt av immunsystemet, säger Filipe Pereira, professor i molekylärmedicin vid Lunds universitet.
Två mål med projektet
Eftersom cancercellerna konsekvent försöker undvika att T-cellerna känner igen dem, vill forskarna i projektet utveckla nya strategier att överlista och avslöja dem. De baserar nästa generations cancerimmunterapier på omprogrammering av cancercellerna. Med hjälp av tre molekyler, så kallade transkriptionsfaktorer, kan de på en dryg vecka omvandla cancercellerna till immunceller och sedan tvinga dem att presentera neoantigenerna på sin yta. På så sätt kan man få ett nytt behandlingskoncept mot cancer.
– Vi har två mål. Dels att testa de identifierade neoantigenerna i cancervaccin dels att skapa en plattform för T-cellsbehandlingar som är specifika för neoantigener och på så sätt öka effektiviteten i cancerimmunterapier.
Text Åsa Hansdotter
Toppbild Johan Persson