Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avsätter ytterligare 600 miljoner kronor för datadriven life science. Den totala satsningen från Stiftelsen inom området uppgår nu till 3,7 miljarder kronor.
– Utvecklingen inom life science och AI går rasande fort. Stiftelsens satsningar syftar till att skapa kompetens och kunnande inom området, något som också är angeläget för Sverige som nation, säger Peter Wallenberg, ordförande, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
För tre år sedan offentliggjorde Wallenbergstiftelsen att man satsar 3,1 miljarder kronor på datadriven life science. Bakgrunden var att nya, storskaliga genomikteknologier, stora dataset och artificiell intelligens revolutionerar life science området.
Stiftelsens life science satsning omfattade bland annat det nationella forskningsprogrammet Data-driven Life Science, DDLS, med 39 kraftfulla rekryteringspaket för att locka internationellt ledande, unga forskare till Sverige samt en stor forskarskola med hundratals doktorander och postdoktorer.
– Rekryteringen av forskartalanger till Sverige har gått utmärkt och stiftelsen investerar nu ytterligare 200 miljoner kronor i elva nya rekryteringspaket samt 100 miljoner kronor till ny mikroskopiutrustning vid Science for Life Laboratorium, berättar Sara Mazur, verkställande ledamot i Stiftelsen.
Stiftelsen avsätter också 270 miljoner kronor till ”Alpha Cell”, ett pilotprojekt som syftar till att med artificiell intelligens och molekylära data i tid och rum skapa en modell för funktioner hos mänskliga celler och vävnader. Värd för projektet bli Science for Life Laboratorium, SciLifeLab och KTH.
– Vi ser mycket stora synergier mellan forskningsprogrammet inom datadriven life science, DDLS, och våra stora satsningar på kvantteknologi och AI inom WACQT- respektive WASP-programmen. Vi tror att dessa satsningar på sikt ger Sverige en konkurrensfördel, inte minst med tanke på att vi rekryterar över 300 internationellt ledande forskare till Sverige och utbildar mer än 1000 nya doktorer inom dessa områden fortsätter, Sara Mazur.
Slutligen avsätts 30 miljoner kronor till en förlängning av programmet Human Protein Atlas, HPA, till år 2030.
Om forskningsprogrammet DDLS
Målsättningen med programmet är att rekrytera och utbilda nästa generations forskare inom datadriven livsvetenskap och skapa globalt ledande kompetenser inom beräknings- och datavetenskap för livsvetenskap i Sverige.
Datadriven livsvetenskap använder data, beräkningsmetoder och artificiell intelligens, AI, för att studera biologiska system och processer på alla nivåer, från molekylära strukturer och cellulära processer till human hälsa och globala ekosystem. Programmet syftar till att accelerera innovativ utveckling och/eller tillämpning av nya datadrivna metoder som bygger på maskininlärning, och andra beräknings¬metoder inom DDLS fyra strategiska forskningsområden: cell och molekylärbiologi,
evolution och biodiversitet, precisionsmedicin och diagnostik, smittspridning och infektionsbiologi.
Bakgrund Alpha Cell
Alpha Cell bygger på den unika dataresursen Human Protein Atlas, HPA, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses största satsning på ett enskilt projekt, om totalt 1,2 miljarder kronor. Inom projektet kartlades alla proteiner som bygger och kontrollerar människokroppen. HPA är nu en av väldens mest utnyttjade biologiska databaser som innehåller mer än 12 miljoner bilder som visar proteiners lokalisering på cellnivå.
Genom Alpha Cell vill forskarna skapa AI-baserade modeller för att få en holistisk molekylär förståelse av den mänskliga cellens funktioner som har betydelse för sjukdom, metabolism och celldelning. Utgångspunkten är att kombinera den antikroppsbaserade cellprofileringen från HPA med andra molekylära data, som t.ex. enkelcellsanalys. Dessutom kommer Alpha Cell att generera nya rumsliga 3D-kartor med mycket hög upplösning av de molekylära strukturerna inuti celler och deras molekylära dynamik över tid, genom att utnyttja de senaste genombrotten inom ljus- och elektronmikroskopiteknik, som nya viktiga kvantitativa datkällor för att skapa AI-baserade cell- och vävnadsmodeller.
Kontakt:
Peter Wallenberg Jr, ordförande, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Tel: 08-545 017 80
E-post: [email protected]
Sara Mazur, verkställande ledamot, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Tel: 08-545 017 80
E-post: [email protected]
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse grundades 1917. Stiftelsens ändamål är att verka landsgagneligt och stödja svensk grundforskning och utbildning inom i huvudsak medicin, teknik och naturvetenskap. Detta görs genom stöd till excellenta enskilda forskare samt genom projektanslag.
Sedan 1917 har Stiftelsen anslagit drygt 37 miljarder kronor. Under 2023 uppgick de årliga anslagen till excellent grundforskning och utbildning i Sverige totalt till närmare 2,2 miljarder kronor, vilket gör Stiftelsen till Sveriges största privata forskningsfinansiär och en av de största i Europa.