Tore Ellingsen

Tore Ellingsen

Professor i nationalekonomi

Wallenberg Scholar

Lärosäte:
Handelshögskolan i Stockholm

Forskningsområde:
Institutionell ekonomi, organisatorisk ekonomi, beteendeekonomi 

Han forskar om hur plikttrogenhet bidrar till framgångsrika samhällen

Osjälviska beteenden bidrar till att skapa framgångsrika organisationer och samhällen. Men hur uppmuntrar man till osjälviska beteenden? Som Wallenberg Scholar vill Tore Ellingsen studera drivkrafterna bakom osjälviskhet. 

De flesta samhällen och organisationer letar vägar till gemensam framgång, men det är ofta svårt att tvinga individen att prioritera gruppen. De flesta framgångsrika samhällen karakteriseras i stället av en hög grad av tillit. Denna tillit uppkommer dock inte i ett vakuum, utan vilar på att andra är pålitliga – vilket i praktiken ofta betyder att de är plikttrogna. 

Graden av och riktningen på människors plikttrogenhet varierar från kultur till kultur.

– Exempelvis är det knappast en tillfällighet att borttappade plånböcker oftare kommer till rätta i länder där människor känner sig moraliskt skyldiga att hjälpa andra – inte enbart släkt och vänner, utan även främlingar, säger Tore Ellingsen.

Tore Ellingsen planerar att utveckla en ny teoriram för att analysera sociala plikter och plikttrogenhet. Med teorins hjälp strävar han efter att utforska hur lagar, kontrakt och informella avtal kan främja osjälviska beteenden. 

– Vissa plikter är strikta, de säger vad man ska göra och vad man inte får göra. Andra plikter är mer liberala, de säger vad man borde göra. Jag tror att framgångsrika samhällen i hög grad vilar på liberala plikter, eftersom dessa plikter är förenliga med individualism och kreativitet. Insikten att individualister inte nödvändigtvis är själviska, utan ofta är mindre själviska än kollektivister, har varit en ögonöppnare för mig, säger han.

Ellingsens arbete kombinerar besluts- och spelteori med insikter från ett brett spektrum av discipliner, inklusive moralfilosofi, rättsvetenskap, sociologi och socialpsykologi. Målet är att ge en mer nyanserad och heltäckande förståelse för mekanismerna bakom osjälviska beteenden, till nytta för beslutsfattare inom såväl politiken som näringslivet.

– Detta är ett område där det finns mycket intresse och ganska lite grundforskning, säger Tore Ellingsen.