Hjalmar Laudon

Hjalmar Laudon

Professor i skogsmarkens biogeokemi

Wallenberg Scholar

Lärosäte:
Sveriges lantbruksuniversitet

Forskningsområde:
Hur klimat och skogsbruk påverkar sjöar och vattendrag

Varför lider våra skogar av vattenbrist, trots att det regnar och snöar mer?

Det blir allt tydligare att Sveriges skogar lider av vattenbrist, vilket leder till minskad tillväxt och ökad risk för skadeangrepp och skogsbränder. Hjalmar Laudon vill förstå vattnets rörelser i skogen genom att kartlägga samspelet mellan vinterklimat, vårens snösmältning, vattenlagring i mark och grundvatten, trädens upptag samt avrinning via vattendrag.

Trots att de mest tillförlitliga prognoserna spår att skogen kommer att växa snabbare i ett varmare klimat, är trenden den motsatta i det senaste årtiondets svenska fältinventeringar. Minskad skogstillväxt skapar problem för den industri som behöver en långsiktig råvaruförsörjning, och hotar även Sveriges mål för biologisk mångfald och den årliga kolinlagring som vi ska redovisa till EU.

Vi behöver veta vad varmare vintrar leder till

Att den minskade tillväxten har med vattenbrist att göra är tydligt, men trenden kan inte förklaras av förändringar i mängden nederbörd eller växtsäsongens väder. Svaret måste finnas i någon annan del av vattnets kretslopp. Vi vet att vinterns ansamling av snö och vårens snösmältning betyder mest för återfyllandet av mark- och grundvattenförråden, men vi vet inte hur vinterförhållandena påverkar tillgången på smältvatten och trädens vattenupptag. Hur skogens tillväxt kommer att se ut i framtiden har vi därför svårt att bedöma.

Att förstå sambandet mellan snösmältning och grundvattennivåer är viktigt, eftersom vintern är den årstid som påverkas mest av klimatförändringarna. Varmare vintrar kommer inte bara att göra att snön smälter tidigare, utan även att vintrarna blir regnigare med allt mindre snö som omvandlas till markvatten under våren. Om och hur förändrade vintrar kan kopplas till vattenbrist i skogen är dock en öppen fråga. För att svara på den behöver vi en helhetsbild av vattnets rörelser i skogen.

Hjalmar Laudons mål är en mindre sårbar skogs- och vattenförvaltning i ett framtida klimat. Det ska uppnås genom att kombinera en unik forskningsinfrastruktur i norra Sverige, med sofistikerade vattenisotopanalyser, storskaliga fältexperiment och avancerad ekohydrologisk modellering.