Peter Wallenbergs Gästprofessur i Visual Science Communication till Ben Shedd

Ben Shedd, Oscarsvinnare och flerfaldigt prisbelönt skapare av vetenskapliga filmer för storformat är den förste att tilldelas Peter Wallenbergs Gästprofessur i Visual Science Communication. I och med det är han också sannolikt världens första professor inom visuell vetenskapskommunikation.

– Jag ser verkligen fram emot att under det här året få undervisa studenter och få vara med och arbeta med den teknik och den kunskap som finns här inom visualisering. Domen här i Norrköping är den vassaste i världen, jag är glad att jag fått den här möjligheten tack vare Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses donation, säger Ben Shedd.

Vid Linköpings universitet i Norrköping bedrivs sedan många år världsledande forskning inom visualisering under professor Anders Ynnermans ledning. Förutom det vetenskapliga arbetet har han också byggt upp Visualiseringscenter C i Norrköping, som inrymmer pedagogisk verksamhet och en dom, en kupolformad interaktiv biograf för filmer i 360 grader. Som konsortiedirektör leder han också arbetet med de filmer som produceras för domen, som förklarar hur världen fungerar utifrån banbrytande forskning. Den första produktionen är snart klar och handlar om specialeffekter i film och all matematik som ligger bakom. Nästa produktion dyker in i människokroppen, bland molekyler och mitokondrier och den filmen kommer Ben Shedd att vara regissör för.

Pionjär inom Imax- och Omnimax-format

Ben Shedd berättar att han började göra film redan som sjuåring och han tackar sina föräldrar som gav honom möjligheten till ett andra språk. Han jobbade under några år på 1970-talet med det amerikanska vetenskapsprogrammet Nova. 1978 var han en av Oscarsvinnarna i kategorien bästa kortfilmsdokumentär med the Flight of the Gossamer Condor. I mitten av 1980-talet var han en av pionjärerna som började jobba med filmer i storformat som Imax och Omnimax. Han myntade då också uttrycket “exploding the frame”.

– Det är ett helt annat filmspråk, att jobba med bilder som omsluter en, där man kan vrida på huvudet och se något mer än om man bara tittar rakt fram i en ruta, kräver mer.

Sedan 2014 har han varit verksam som professor i dokumentärt digitalt filmskapande vid Nanyang Technological University i Singapore.

– Linköpings universitet blir det åttonde universitetet som jag jobbar med, berättar Ben Shedd. 

WISDOME-projektet

Det tioåriga gästprofessorprogrammet är en donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse till Linköpings universitet. Den tillkom med anledning av stiftelsens ordförande, Peter Wallenberg Jr:s 60-års dag. Donationen är på 16 miljoner kronor och till det kommer en medfinansiering från Linköpings universitet på 1 miljon kronor per år.

Gästprofessorsprogrammet knyter an till Stiftelsens jubileumsdonation 2017 då 150 miljoner kronor anslogs till domteknik och produktion av domfilmer vid Visualiserings Center C och fyra science centers i Malmö, Stockholm, Göteborg och Umeå i det som kallas WISDOME-projektet.

– Projektet syftar till att väcka nyfikenhet och intresse för naturvetenskap och teknik bland unga. Vi står inför en allt mer teknikdriven framtid. Digitalisering, automatisering och AI kommer att förändra våra samhällen på ett lika omfattande sätt som industrialiseringen gjorde. Vi behöver fler unga som vill ägna sig åt vetenskap och teknik, förklarar Peter Wallenberg Jr.

Läs mer om WISDOME

Exploranation Laboratory

WISDOME-projektet har Visualiseringscenter C som förebild och det är också i Norrköping filmerna som ska visas i de övriga domerna produceras. Under 2021 ska samtliga nya domer vara klara och det digitala lärandet och domproduktionerna beräknas då spridas till över två miljoner besökare per år.

Samtidigt tar Norrköping ytterligare ett steg genom att i Visualiseringscenter C skapa ett nytt och unikt visualiseringslaboratorium, Exploranation Laboratory. Där ska nya upptäckter göras tillgängliga och inspirera barn och unga till att vilja lära mer om teknik och naturvetenskap.

– För kombinationen av forskning och vetenskapskommunikation, Exploration och Explanation har vi myntat begreppet Exploranation. Genom stiftelsens donation får vi nu också möjlighet att knyta internationellt erkända forskare till satsningen, det ger oss enorma möjligheter att bredda och utveckla Exploranation Laboratory i Norrköping till något helt världsunikt, säger Anders Ynnerman.

Toppbild Thor Balkhed, Linköpings universite
Text och bild Carina Dahlberg