Tidigare satsningar

Strategiska satsningar initieras av Stiftelsen och är ett komplement till forskarinitierade projekt

Ett strategiskt projekt ska förutom kravet på strategisk relevans hålla högsta vetenskapliga kvalité och vara till extra gagn för landets utveckling.

Strategiska satsningar utlyses när Stiftelsen identifierat ett område som är särskilt angeläget att stödja för landets utveckling

  • Human Protein Atlas projektet, HPA, en kartläggning av proteinuttrycket av människans runt 20 000 protein-kodande gener, 900 miljoner kronor
  • Stamcellbiologi, forskning för nya behandlingar av exempelvis hjärt- och muskelsjukdomar och leukemi, 100 miljoner kronor
  • Brainpower, en satsning på neurologiska sjukdomar som MS och Parkinson, 100 miljoner kronor
  • Grangenomprojektet, en kartläggning av granens genom, 75 miljoner kronor

Human Protein Atlas-projektet

Atlasen över människans proteiner är nu klar. Det är det största och dyraste svenska forskningsprojektet någonsin, och lika banbrytande som kartläggningen av våra gener. Databasen innehåller 13 miljoner bilder över människokroppens byggstenar: proteinerna. Projektet har pågått i elva år och finansierats med 900 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Gigantisk kartläggning av människans maskineri

Stamcellbiologi

Karolinska institutet startade med hjälp av anslaget forskningscentrumet Wallenberg Institute for Regenerative Medicine, WIRM. Med den växande kunskapen kring stamceller och regenerativ medicin har helt nya perspektiv öppnats för behandling av en rad sjukdomar. 

WIRM – ett forskningscentrum med fokus på blodsystemet

Swedish Brain Power

I nätverket Swedish Brain Power har de främsta svenska forskarna på området samlats för att tillsammans förbättra läget för dem som drabbas av neurodegenerativa sjukdomar. Forskningsprogrammet syftar till att förbättra möjligheterna till tidig diagnostik och behandling av hjärnans degenerativa sjukdomar, framför allt Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och amyotrofisk lateralskleros, ALS.

Hjärnkraft mot demenssjukdomar, ALS och Parkinson

Kartläggning av granens genom

Ett team bestående av forskare från Umeå Plant Science Centre, ett forskningscenter som drivs i samarbete mellan Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, samt forskare från KTH och Karolinska Institutet, har kartlagt, sekvenserat, granens genom. Ett resultat av projektet är att det blir möjligt att effektivisera förädlingen av tall och gran, eftersom det ger helt nya möjligheter att förstå den biologiska bakgrunden till viktiga produktivitets- och kvalitetsegenskaper hos dessa träd.

Kartläggningen av granens genom öppnar vägen för snabbare förädling

Tidigare år