Dag 5 – Startplats för många polarexpeditioner

Även om det var först på slutet av 1960-talet som Ny-Ålesund bytte skepnad från gruvby till forskningsby så har polarforskningen längre anor än så här. Det går inte att hoppa över Roald Amundsen när man är i Ny-Ålesund. Mitt i byn tronar en byst över honom. Byn var utgångspunkt för flera polarexpeditioner. Mest kända är de som Roald Amundsen gjorde. Han var den förste som bevisligen flög över nordpolen och färden startade i Ny-Ålesund.
Den 21 maj 1925 gjorde Amundsen ett första, misslyckat försök att med flygplan ta sig till nordpolen. Året därpå gick det bättre. Den 12 maj flög han tillsammans med bland andra italienaren Umberto Nobile och en stor besättning över nordpolen med luftskeppet Norge.
Under Amundsen livstid erkändes inte Norge-expeditionen som den första som flög över nordpolen eftersom amerikanen Richard Byrd påstod sig ha gjort det tre dagar tidigare, något som senare har visat sig vara en lögn. 
Men det är inte bara bysten som påminner om Amundsen. Förtöjningsmasten för luftskeppet står kvar nere vid Kongsfjorden och syns från Amundsenvillan. Huset byggdes 1919 för att direktörerna för gruvföretaget Kings Bay AS skulle ha den som sommarbostad. Amundsen bodde i villan under sina båda försök att ta sig till nordpolen och den namngavs sedan efter honom. 

Asmundsenvillan med Amundsenmasten i bakgrunden.

Först med mycket

Roald Amundsen var först med mycket av det han förtog sig. Han var den förste som lokaliserade den magnetiska sydpolen, den förste som seglade genom Nordvästpassagen, den förste att nå fram till den geografiska sydpolen, den förste att bevisligen nå fram till nordpolen, samt den förste som nådde både sydpolen och nordpolen. Dessutom var han en av de första som använde luftskepp och flygplan i polarforskningen. 
Per Erik Hanevold, chef för Kings Bay AS, som driver byn, visar mig runt i Amundsenvillans bottenvåning. Han bor själv tillsammans med sin fru på övervåningen. Villan renoverades 2011 och återställdes då i det skick som den var när Nordpol hotell hade sin bar där på 1930-talet. På träpanelerna finns målningar med motiv från polarexpeditionerna. Amundsens flygplan och luftskepp finns avbildade och i ett av taken är en karta över Svalbard målad. Men de motiven fanns förstås inte på Amundsens tid. Efter andra världskriget fungerade villan bland annat som sjukstuga och tandläkarklinik.

16 procent skatt

Det finns närmar 40 åretruntbosatta i Ny-Ålesund. De flesta jobbar vid Kings Bay, några åt norska polarinstitutet och så har en del av forskningsstationerna permanent boende. De som jobbar här säger att de trivs, många har stannat längre än de först tänkt. Förutom naturen är en av anledningarna till att många väljer att jobba på Svalbard den låga skatten. Svalbardbor betalar bara 16 procent i skatt. Men då är också den samhälleliga servicen lägre än på fastlandet. Den som inte själv kan försörja sig tillåts inte heller att bo på Svalbard. De som jobbar vid Kings Bay eller vid norska polarinstitutet får jobba i Ny-Ålesund i maximalt fyra år. Efter det måste de tillbaka till fastlandet. Orsaken är att man kan jobba på kontrakt i max fyra år sedan övergår det till en fast anställning. Och det är något som inte ses som fördelaktigt för någon av parterna. Forskarna stannar i regel en till två veckor men en del stannar längre. En forskargrupp från universitetet i Oslo som också gör luftmätningar, men från en förankrad luftballong, har varit här i två månader.
I byn finns ett gym, en liten innebandybana, bordtennisbord, klättervägg och olika träningsredskap. Utomhus står en badtunna. Kajaker, båtar och vandringsstugor finns att hyra eller låna. I utkanten av byn finns en stor hundgård där åtta av personalens hundar bor. 


På lördagar uppmanas alla att ta av sig arbetskläderna och sätta på sig något lite finare. På borden i matsalen läggs dukar ut och tända ljus ställs fram. Den som vill får ta med sig något att dricka till den lite festligare maten, senare under kvällen öppnar puben och discot kör i gång.
Per Erik Hanevold förklarar att det är viktigt att både personal och besökare trivs och kan ha en meningsfull fritid. Det är personalklubben Velfärden, som ser till att hålla utrustningen i trim och arrangera aktiviteter.
Inga turister tillåts övernatta i Ny-Ålesund men på somrarna lägger kryssningsfartygen till och turister kan besöka byn under dagen. Förra sommaren kom mellan 14- till 15000 vilket ger ett tillskott i bolagets kassa. Kings Bay finansieras till 40 procent av Klimat- och miljödepartementet resterande medel får de dra in själva.
Eftersom det är viktigt att byn sätter så lite spår som möjligt i den omgivande naturen sorteras allt avfall noga innan det packas ihop och skickas till fastlandet. Avloppsvattnet går till byns reningsverk som renar upptill 90 procent av vattnet innan de släpps ut i Kongsfjorden.
På Svalbard är man också noga med att vårda sina kulturminnen. Allt som är skapat 1946 eller tidigare skyddas automatiskt genom en lag. I Ny-Ålesund faller 29 av byggnaderna under den lagen. Nere vid hamnen står också ett lok med vagnar kvar som minne av järnvägen som fraktade kol från gruvorna till hamnen.

 

Text och bild Carina Dahlberg
Bilden i mitten: Anna-Klara Weingarten