Växter, träd och ekosystem i ett förändrat klimat

Klimat- och temperaturförändringar leder bland annat till förändrade ekosystem och minskade skördar. Ett ekosystem som pekas ut som särskilt känsligt är den boreala skogen i Nordeuropa, den gran- och tallskog som finns i Sverige.

Temperaturförändringar påverkar växters och träds fortplantning, tillväxt och utveckling. Infektioner och angrepp av skadedjur ökar. Hur kan vi möta dessa förändringar? Går det att skapa nya, tåligare grödor? Vad händer med våra skogar?

Forskare i Sverige och resten av världen studerar dessa frågor intensivt. Bland dem som har anslag av Stiftelsen finns det de som studerar hoppande gener, transposoners inverkan på växternas förmåga att bilda nya arter, något som kan leda till en betydligt förenklad växtförädling. 

Andra studerar en genförändrad växt, som reagerar kraftigt på temperaturförändringar, för att ta reda på vilka mekanismer som gör den så känslig för omgivningen. 

Tidpunkten för blomningen och trädens knoppsättning och knoppbrytning är avgörande för växtens fortplantning och trädens överlevnad. Därför söker några mer kunskap om hur dessa processer styrs vilket kan bidra till utvecklingen av plantor som klarar framtida klimatförändringar. Ett varmare klimat kan också leda till molekylär stress som också minskar fröproduktionen och påverkar motståndskraften för skadeangrepp. Genom att plocka bort gener kan växter med större motståndskraft mot infektioner och torka och som är mer toleranta mot saltvatten, skapas.

Med tvärvetenskapligforskning inom skogsbiologi, skogsgenetik och skogsproduktion vill forskare inom ett forskningsprogram ta ett totalgrepp på skogsforskningen. Avsikten är att utveckla skogsskötseln och förädla nya typer av barrträd, som kan förbättra avkastningen även om klimatet förändras.

Andra studerar hur nytillkomna och försvinnande arter påverkar viktiga funktioner i ekosystem både ovan och under jord.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse stödjer excellent grundforskning. I listan nedan finns forskare inom växt- och skogsforskning som beviljats anslag av Stiftelsen.

Professor Rishikesh Bhalerao
Sveriges Lantbruksuniversitet

Försöker förstå trädens förmåga till anpassning

 

Professor Stefan Björklund
Umeå universitet

Undersöker vad som styr växtstress

 

Professor Claudia Köhler
Sveriges lantbruksuniversitet

Hoppande gener kan leda vägen till framtidens grödor

 

Professor Richard Neutze
Göteborgs universitet

Banbrytande metoder fångar fotosyntesen på film

 

Professor Torgny Näsholm
Sveriges Lantbruksuniversitet

Flödet av kol och vatten förklarar skogens tillväxt

 

Professor David Wardle
Sveriges lantbruksuniversitet

Förändringar i fjäll- och skogliga ekosystem